Liviu Plesa

Supravegherea informativa a
credinciosilor adventisti (1983)

Recunoscut prin Decretul-Lege nr. 407/1946 si reautorizat prin Decretul nr. 1203 din 14 nov. 1950, cultul adventist avea drept organ central Uniunea Conferintelor Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, condusa de un presedinte (in anii `80 presedinte era Dumitru Popa). In anul 1982, in Romania existau 94.460 credinciosi adventisti botezati si 34.550 aderenti, impartiti in 524 comunitati deservite de 146 predicatori. Unul dintre principalele precepte ale adventismului stipula ca ziua de cult si de odihna era sambata si nu duminica, ei ramanand fideli Vechiului Testament.

Datorita faptului ca membrii cultului refuzau deseori sa presteze activitati sambata, ei se situau in centrul preocuparilor autoritatilor. O atentie sporita era acordata gruparilor desprinse din cultul adventist, adventistii-reformisti si adventistii-protestanti, ambele interzise prin Decizia Ministerului Justitiei nr. 1636 din 3 iul. 1951. Doctrina acestor grupari era mult mai riguroasa, impunand obligativitatea abtinerii de la orice fel de activitate in ziua de sambata (inclusiv frecventarea cursurilor scolare de catre copii) si refuzul depunerii juramantului militar (fiind numeroase cazurile de condamnari la inchisoare pentru insubordonare).

In anii `80, Securitatea punea accent pe crearea de disensiuni in interiorul cultului adventist, incercand compromiterea tuturor membrilor care aveau o pozitie critica fata de incalcarea libertatilor religioase in Romania. Se incerca si preintampinarea trimiterii de memorii, proteste si scrisori deschise atat catre autoritati interne centrale, dar mai ales in exterior, catre „Europa Libera” sau organizatiile internationale pentru apararea drepturilor omului.

O atentie deosebita era acordata introducerii clandestine de material religios in tara. Actiunile Securitatii din anii 1980 si 1981 vizand acest aspect au purtat numele de „Canalul – 80” si „Canalul – 81” si s-au soldat cu numeroase perchezitii si confiscari de biblii si brosuri religioase aduse din strainatate. In ambele actiuni au fost arestati si condamnati mai multi membri ai cultelor neoprotestante, indeosebi crestini dupa Evanghelie, dar toti au fost eliberati in anul 1982 in urma protestelor internationale.

Documentul de fata este un plan de masuri care are numarul de inregistrare BN/ 001590, din 11 febr. 1983 si a fost elaborat de capitanul Nicolae Bordeianu din Directia I, directie care raspundea de problema „Culte-secte”. Planul a fost avizat de maiorul Aurel Zapodean (ofiter care in acea perioada se ocupa cu urmarirea cunoscutului pastor baptist Iosif Ton, emigrat in SUA, lucrat in D.U.I. „Misionarul”) si aprobat, la 14 febr. 1983, de loctiitorul sefului Directiei I, colonelul Constantin Plesea.

Toate masurile cuprinse in plan trebuiau transpuse in practica de cpt. Bordeianu, dar si de toti ofiterii de la inspectoratele judetene de Securitate si de la Inspectoratul Municipal de Securitate Bucuresti care raspundeau de aceasta problema.

Plan de masuri pentru cunoasterea, prevenirea si contracararea activitatii clandestine ostile desfasurate impotriva tarii noastre sub acoperirea cultului „Adventisti de ziua a 7-a” si a sectei ilegale „Adventisti-reformisti”


(…) Urmare a intensificarilor masurilor infomativ-operative in scopul cunoasterii activitatii clandestine si ostile desfasurate de unele elemente din randul cultului neoprotestant „Adventisti de ziua a 7-a” si a dizidentei acestuia, sectele „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, s-au obtinut date si informatii care atesta faptul ca in ultimul timp, sub acoperirea religiei, unele persoane au organizat in secret actiuni dusmanoase, incitati de emisari ai unor cercuri si organizatii reactionare din strainatate, precum si de emisiunile provocatoare ale posturilor de radio straine, in special „Europa Libera”, si de presa reactionara din Occident.

In consecinta, sunt tot mai frecvente cazurile cand emisari ai unor organizatii si cercuri religioase reactionare din strainatate vin in RS Romania, actionand asupra bazei noastre de lucru din locurile si mediile specifice acestor subprobleme, cu urmatoarele misiuni:

-instigarea unor persoane la activitati anarhice in scopul obtinerii aprobarilor de emigrare, urmand a le folosi ulterior in actiuni de denigrare a realitatilor din Romania;

-introducerea ilegala de materiale de propaganda cu continut mistic si ostil, multiplicarea si difuzarea lor in tara in mod clandestin;

-sustragerea credinciosilor de la activitati economico-productive, politice, social-culturale, stiintifice, militare etc.;

-instigarea la reorganizarea pe tara, in conditii secrete, a sectelor „Adventisti-reformisti si protestanti”, a gruparilor „T.K.W.”, „Roua Diminetii” sau „Mica Ramasita”, disidente desprinse din cultul legal A.Z.S.;

-incitarea credinciosilor din cultul A.Z.S. la actiuni de nesupunere fata de pastorii si conducatorii acestuia, fiind etichetati ca „vanduti” statului, pe fondul motivatiei unei asa-zise campanii de frustrare a credinciosilor de drepturi si libertati pe plan religios. (…)
In conformitate cu prevederile Programelor de masuri ale Departamentului Securitatii Statului si ale Directiei I pe anul 1983, inclusiv cel in problema „culte-secte”, pentru organizarea pe o treapta superioara si perfectionarea activitatii de cunoastere, prevenire si neutralizare a actiunilor de natura ostila statului nostru, desfasurate sub masca cultului adventist si disidentele acestuia, se va actiona cu prioritate in vederea realizarii urmatoarelor obiective:

I. Exercitarea controlului informativ-operativ deplin, mai incisiv si pe o treapta superioara etapei parcurse, asupra tuturor pretabile la fapte dusmanoase sub masca religiei adventiste, precum si asupra locurilor si mediilor unde pot sa apara fapte si fenomene ostile.

II. Sporirea eficientei masurilor de depistare, contracarare si neutralizare a actiunilor cetatenilor straini si emisarilor organizatiilor religioase reactionare, care instiga la activitati ostile persoane de religie adventista ori culeg informatii pe care le folosesc in strainatate la denigrarea realitatilor din tara noastra.

III. Identificarea si anihilarea canalelor prin care se introduc materiale cu caracter mistic si ostil, precum si de trimitere in strainatate a unor date destinate speculatiilor denigratoare cu privire la libertatile religioase din tara noastra, in scopul ingradirii oricaror posibilitati, sa se actioneze clandestin ori in afara cadrului legal stabilit prin statutul de organizare si functionare al cultului A.Z.S.

IV. Imbunatatirea de substanta a muncii de culegere si valorificare a informatiilor referitoare la activitati de natura sa afecteze climatul politic din tara noastra, directiile si intentiile de reorganizare a sectelor „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti” in conditii de clandestinitate si adaptarea mijloacelor si metodelor folosite in raport cu mutatiile produse in situatia operativa, spre a realiza in principal scopul preventiv al muncii organelor de Securitate.

Concomitent, vor fi extinse si diversificate actiunile de influentare, compromitere, dezinformare si descurajare a persoanelor ostile din cadrul cultului adventist si a sectelor „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, cat si a unor organizatii reactionare din strainatate, care sub acoperirea religiei adventiste desfasoara actiuni ostile.
In vederea realizarii acestor obiective, se vor intreprinde urmatoarele masuri:
1. Dezvoltarea masurilor informativ-operative asupra tuturor persoanelor, locurilor si mediilor unde pot sa apara actiuni potrivnice statului nostru sub acoperirea cultului A.Z.S. si a sectelor respective, in vederea asigurarii cunoasterii, prevenirii si neutralizarii acestora.

a) In acest scop se va imprima un caracter mai ofensiv muncii de prevenire, actionandu-se cu prioritate pentru cresterea volumului si calitatii informatiilor referitoare la:

-incercarile de a afecta climatul politic din tara noastra sub diferite forme de catre emisari apartinand unor cercuri si organizatii reactionare din strainatate, cum sunt: „Biserica subterana”, „Isus pentru lumea comunista”, „Solia pentru timpul prezent”, „Biserica evanghelica clandestina”, „Conferintele Generale adventist-reformiste” din SUA si RF Germania etc.; (…)

-crearea de disidente si incurajarea unor elemente fanatice pentru a trece la manifestari de denigrare a realitatilor existente in RSR privind drepturile si libertatile religioase;

-persoane cu preocupari de a introduce in tara materiale cu continut mistic si ostil, precum si de a scoate in exterior scrisori, memorii, apeluri, proteste, publicatii etc. si descoperirea canalelor folosite in acest scop.

Avem in vedere in primul rand faptul ca din RP Ungara si RSF Iugoslavia, prin intermediul micului trafic, este introdusa literatura specifica adventistilor reformisti, fiind apoi tradusa in limbile romana si maghiara, multiplicata si difuzata de catre Boldijar Zoltan din Cluj-Napoca, stabilit ca detine functia de secretar al tineretului adventist-reformist din tara noastra.
b) Asigurarea controlului informativ asupra locurilor si mediilor unde se pot produce actiuni ostile sub acoperirea activitatii cultului A.Z.S. si a sectelor ilegale „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, avandu-se in vedere in mod deosebit persoane care:

-activeaza in cadrul organizatiilor religioase reactionare din exterior, a comunitatilor adventiste formate din romani emigranti in SUA, RF Germania, Austria, Elvetia si Australia, precum si a altor comunitati adventiste din strainatate, unde activeaza elemente reactionare si ostile tarii noastre, cum sunt: Cureteu Octavian, Ghitescu Nicusor, Isaia Gabriel, Cazan Titu, Burghelea Eugen, Balota Ciostica, Ene Gheorghe, Caraivan Geo si altii; (…)

-au facut parte din gruparea disidenta „T.K.W.” sau au fost exclusi din cultul legal A.Z.S. pentru diferite abateri, in special pentru idei, conceptii disidente si anarhice, exteriorizate prin activitati in afara cadrului cultic legal;

-persoane din sectele „Adventisti-reformisti si protestanti”, ce au fost condamnati pentru refuzul satisfacerii serviciului militar sau alte fapte de drept comun si, impreuna cu o serie de elemente din cultul A.Z.S. nemultumite, fanatice si zeloase, actioneaza deschis ori pe cai neoficiale prin redactarea si difuzarea de memorii, apeluri, proteste etc. catre diferite organisme internationale, posturi de radio occidentale ori sefi de state, in ideea revendicarii unor drepturi si libertati religioase, cu scopul de a crea in tara o stare de spirit necorespunzatoare si de neincredere;

-colporteaza stirile transmise de porturile de radio „Vocea Sperantei” si, indeosebi, „Europa Libera” cu privire la asa-zisele persecutii religioase din tara noastra;

-sunt cunoscute cu antecedente politice ori penale, au rude si relatii in strainatate sau au calatorit in Occident in diferite scopuri;

-familiile membrilor cultului A.Z.S. si ai sectelor „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, care solicita aprobare de a pleca din tara, asigurandu-se cunoasterea intentiilor acestora si prevenirea oricaror actiuni ostile din partea lor. (…)
c) In cooperare cu UM 0544/225 si 201, folosind si posibilitatile securitatilor judetene si a municipiului Bucuresti, se vor intensifica masurile de penetrare informativa, pentru a putea cunoaste scopurile si directiile de activitate a principalelor centre si organizatii reactionare din strainatate, in vederea prevenirii si combaterii actiunilor preconizate impotriva tarii noastre sub masca religiei adventiste.

In contextul scopurilor propuse mai sus, impreuna cu UM 0544/225, vor fi instruiti si trimisi cu sarcini in exterior informatori cu posibilitati in randul adventistilor, ca: „Matei Gheorghe” si „Nelu”, din legatura Serviciului IV, Directia I, „Palievici”, „Profesorul”, „Danielovici”, din legatura I.M.B.-Securitate, „Faluvegy” - I.J.Cluj, „Gyepesi Ioan”, „Mare Ioan” si „Dunareanu” - I.J. Mures, „Friciu” - I.J. Sibiu, „Iliescu” - I.J. Dolj, „Boboc” si „Tanase” - I.J. Bacau si altii.

De asemenea, se va pune accent pe exploatarea informativa a unor emisari sau cetateni straini ce vor vizita RS Romania. (…)

d) In conlucrare cu Directia a II-a, va fi intensificata activitatea de supraveghere si urmarire informativa a elementelor anarhice si ostile din cultul A.Z.S. si sectele „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, care lucreaza in obiective economice, institute de cercetari, ministere etc., in vederea prevenirii crearii unor stari de spirit necorespunzatoare, proliferarii, colportarii de stiri si date tendentioase.

e) Se va conlucra cu Directia a III-a in intreprinderea de masuri informativ-operative pentru cunoasterea activitatii personalului ambasadelor, consulatelor si agentiilor economico-stiintifice acreditate in tara care frecventeaza comunitatile adventiste, contacteaza persoane din cultul adventist, instiga la emigrare, ponegresc politica statului roman privind drepturile si libertatile religioase, introduc materiale cu continut mistic si ostil, preiau scrisori, memorii, apeluri etc., cu scopul de a fi folosite in actiuni potrivnice statului roman. (…)
O atentie deosebita, in colaborare cu Serviciul VI din Directia I, se va acorda, in acelasi scop, cetatenilor straini aflati la studii in tara noastra, care frecventeaza comunitatile adventiste, unele locuri si medii adventiste si adventist-reformiste. (…)

2. Adaptarea mijloacelor si metodelor specifice de munca ale organelor de Securitate pentru contracararea actiunilor ostile desfasurate sub masca religiei adventiste la mutatiile survenite in situatia operativa.

a) In acest scop va fi organizata mai eficient activitatea de supraveghere si urmarire informativa a emisarilor si altor cetateni straini, in vederea depistarii celor cu intentii de a instiga persoane din cadrul cultului A.Z.S., a conducatorilor sectanti adventisti-reformisti si adventisti-protestanti, la actiuni potrivnice statului nostru (…)

c) Se va imprima un ritm mai ofensiv si accelerat modalitatilor de clarificare a informatiilor referitoare la cele 28 persoane din cultul A.Z.S. si 29 adventisti-reformisti si adventisti-protestanti, lucrate prin dosare de urmarire informativa, semnalate cu preocupari de a desfasura activitati ostile sub masca religiei adventiste ori care intretin legaturi cu centre si organizatii religioase reactionare din strainatate si cu emisari ai acestora.

Pana la 30 aprilie 1983, vor fi analizate toate informatiile de acest fel, iar cele mai deosebite vor fi luate in controlul securitatilor judetene si a municipiului Bucuresti, stabilindu-se masuri concrete de prevenire si neutralizare.

Pana la 1 martie 1983 vor fi puse in lucru, prin dosare de urmarire informativa, informatiile privind activitatea clandestina a conducatorilor sectanti adventisti-reformisti pentru unificarea gruparii adverse sub o conducere unica pe tara. Avem in vedere, in principal, pe urmatoarele elemente: Mihail Corneliu, din Bucuresti; Ghimfus Traian si Titi Manea – Teleorman; Cracea Traian si Dalalau Vasile – Mures; Pop Ioan, Victor Nicolae si Marinica Ion – Ploiesti; Ciurea Dumitru – Craiova; Boldijar Zoltan, Radulovici Ana si Hathazi Samuel – Suceava; Petreanu Teodor si Pruna Ion – Brasov; David Alexandru – Sibiu; Buzdugan Ion – Arad; Buftea Ioan – Maramures si altii. (…)

In acest context, in cazurile aflate in control – „Fotograful” de la I.J. Alba, „Ardeleanu” de la I.J. Constanta si D.U.I. „Miron”, elemente de varf in secta reformista, se va actiona prin masuri combinative pentru crearea de disensiuni, deruta si compromiterea lor fata de masa sectantilor si ceilalti conducatori reformisti.
d) In vederea asigurarii informative a locurilor si mediilor unde pot apare actiuni ostile sub acoperirea cultului A.Z.S. si a sectele „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, precum si a persoanelor pretabile a fi atrase la asemenea activitati, in cursul anului 1983, pe tara, potentialul informativ va creste cu 34 surse, prin atragerea la colaborare a 22 informatori din cultul legal A.Z.S. si 12 informatori din sectele respective. Personal, voi recruta 2 informatori, cate unul in fiecare subproblema.

Trimestrial, se va analiza modul cum se realizeaza actiunea de atragere la colaborare a unor persoane cu posibilitati de patrundere in clandestinitate.

In acest scop, se va continua atragerea la colaborare a deserventilor cultului A.Z.S., a altor persoane cu posibilitati de a sesiza aspecte ale activitatii dusmanoase, de a rezolva sarcini interjudetene si in strainatate, precum si a celor care se bucura de autoritate si influenta ori au perspective de afirmare in cult. Se va acorda atentie deosebita atragerii la colaborare a elevilor de la Seminarul teologic A.Z.S. din Bucuresti.

De asemenea, vor fi luati in studiu pentru atragere la colaborare urmatorii cetateni straini: „Moris” din SUA, „Paul”, „Grig” si „Doris” din RF Germania, urmand a se finaliza o recrutare din randul acestora pana la 15 decembrie 1983.

e) Trimestrial, la nivelul factorilor de conducere din securitatile judetene si a municipiului Bucuresti, se va analiza eficienta muncii cu reteaua informativa, stabilind sarcini prioritare de rezolvare, cu accent pe formarea si pregatirea unor surse in vederea descifrarii faptelor ce indica activitati ostile si canale de legatura cu strainatatea. Concluziile desprinse se vor raporta conducerii Directiei I.

3. Cresterea eficientei masurilor de prevenire si neutralizare a actiunilor clandestine ostile, desfasurate sub acoperirea cultului A.Z.S. si a sectelor „Adventisti-reformisti” si „Adventisti-protestanti”, in urma incitarii centrelor si organizatiilor religioase reactionare din strainatate. (…)

b) In scopul impiedicarii realizarii unificarii gruparilor sectante reformiste sub o conducere unica, descurajarii, mentinerii divizate in mai multe grupari adverse, crearii unei stari de deruta, suspiciuni si disensiuni intre elementele cu rol de conducere ai gruparilor si credinciosi si chiar intre grupari, vom actiona astfel:

-prin reteaua informativa din problema si sursele pretabile din cultul A.Z.S., vom continua sa alimentam disensiunile si divergentele dintre conducatorii gruparilor adverse prin demascarea acestora ca nu urmaresc decat obtinerea de foloase materiale la adapostul sectei, sunt meschini, individualisti, lacomi si avari;

-mentinerea in contact fictiv a conducatorilor gruparilor adverse si contactarea altora (…), care vor fi exploatati informativ si fata de care vom lansa versiuni compromitatoare reciproce spre a fi colportate in masa sectantilor si adversarilor lor; (…)

-elementele stabilite ca deosebit de fanatice si active, vor fi contactate periodic in mod deschis, spre a fi compromise in masa sectantilor;

-publicarea de articole in presa centrala si locala, privind „adevarata fata” a sectantilor fanatici si activi, in scop de compromitere, discreditarea si dezavuarea lor de opinia publica;

-asupra gruparilor si conducatorilor la care masurile preventiv-educative nu vor avea eficienta scontata, vom actiona prin organele de Militie si cele locale ale puterii si administratiei de stat, spre a-i surprinde in adunari si activitati ilegale, urmand a li se aplica masura amendarii contraventionale si trimiterea in justitie pentru fapte de drept comun; (…)
c) In scopul mentinerii unei stari de spirit corespunzatoare in cadrul cultului A.Z.S. si respingerea fenomenelor de anarhie ce au loc in randul celorlalte culte neoprotestante: baptisti, penticostali si crestini dupa Evanghelie, cat si in vederea prevenirii si neutralizarii aparitiei de noi grupari disidente, vom intreprinde urmatoarele masuri: (…)

-in vederea temperarii, descurajarii si influentarii pozitive, vor fi contactati periodic deserventii si elementele din cult cunoscute ca deosebit de fanatice si active, cu tendinte de exacerbare si initiere de disidente;

-deserventii si unii membri din cult care efectueaza calatorii in strainatate in interes de serviciu vor fi pregatiti contrainformativ, iar la inapoiere se va discuta cu fiecare in parte, in vederea obtinerii unor aspecte de interes operativ si intreprinderii de masuri preventive;

-se va coopera cu Serviciul „D” si UM 0544/225 si 201, pentru dezinformarea organizatiilor si centrelor reactionare din exterior, in ideea prevenirii si contracararii actiunilor ostile indreptate impotriva tarii noastre, prin masuri specifice si combinative. Avem in vedere actiuni privind dezinformarea organizatiilor „Amnesty International”, posturilor de radio „Vocea Sperantei” si „Europa Libera”, privind pe numitii: Dragomir Ioan, Chejan Titu, Ardelean Viorel, Chitan Ilie – fosti condamnati pentru insubordonare, Nemesniciuc Dumitru – Suceava, Opruta Viorel, Adam Nicolae – Alba, Bistriceanu Lucian – Dolj, Statescu Valentin – Brasov, Vladu Gabriel, Mateescu George – Bucuresti si altii, cunoscuti cu actiuni protestatare in vederea obtinerii aprobarilor de plecare definitiva din tara.
d) Avand in vedere ca in cursul anului 1982, cele 22 de elemente initiatoare a gruparii disidente „Roua Diminetii” sau „Mica Ramasita” au fost eliberate din detentie, iar initiatorul si conducatorul acesteia este Szatmari Alexandru, din Dumbraveni – Sibiu, element dusmanos, fost condamnat pentru infractiuni contra securitatii statului, in scopul impiedicarii reluarii actiunilor clandestine si anihilarii lor, prin cele 15 securitati judetene interesate, vor fi intreprinse urmatoarele masuri:

-mentinerea cazului „Ratacitii” in control, sprijin si indrumare directa de catre Serviciul IV, pentru coordonarea masurilor de neutralizare pe intreaga tara;
-cuprinderea in supraveghere informativa cu masuri prioritare a tuturor aderentilor la grupare si lucrarea in continuare prin dosare de urmarire informativa a conducatorilor; (…)

-efectuarea de controale periodice inopinate la domiciliul lor, in special in perioada sabatului, pentru a surprinde prezenta unor sectanti straini de localitate in adunari clandestine si aplicarea prevederilor legale;

-folosirea in continuare a organelor de presa locale si statiilor de radioamplificare pentru compromiterea si dezavuarea membrilor gruparii in randul credinciosilor adventisti, cat si a opiniei publice; (…)

e) Impotriva emisarilor enuntati mai sus si a altor persoane care apartin organizatiilor reactionare din strainatate si actioneaza sub acoperirea religiei adventiste, se vor intreprinde masuri ferme de neutralizare, prin tragerea la raspundere in conformitate cu prevederile legilor tarii noastre ori cercetarea si avertizarea sub acoperirea organelor de pasapoarte, iar, dupa caz, intreruperea dreptului de sedere in tara sau includerea pe lista persoanelor indezirabile RS Romania. La astfel de masuri vor fi antrenate mai mult organele de Militie, factorii de conducere din administratia locala si personalul Departamentului Cultelor, urmarindu-se descurajarea strainilor in cauza si determinarea lor de a se abtine de la activitati ostile. (…)

f) Vom continua sa dezvoltam actiunile de influentare pozitiva a unor cetateni straini, misionari – personalitati din conducerea europeana si mondiala a cultului A.Z.S., care viziteaza RS Romania oficial si in scop turistic, carora potentialul informativ din problema le va prezenta situatia reala a unor adventisti invocati de propaganda occidentala ca ar fi persecutati de autoritati pe motive religioase.

In acest context, sursele organelor de Securitate vor fi instruite cu sarcini diferentiate, sa sublinieze fata de interlocutorii straini, urmatoarele aspecte:
-cultul A.Z.S. este legal si se bucura de drepturi fara discriminare in Romania;

-in RS Romania nu exista detinuti politici ori persoane persecutate pentru convingerile lor religioase sau din motive privind nationalitatea lor;

-secta „Adventisti-reformisti” si gruparea „Roua Diminetii” sunt interzise in RS Romania prin lege datorita conceptiilor si preceptelor antisociale si retrograde pe care le propaga;

-elementele trimise in justitie si condamnate, cum sunt: Chejan Titu, Dragomir Mircea, Ardelean Viorel, Nemesniciuc Dumitru si altii, nu se datoreaza convingerilor lor religioase; au refuzat satisfacerea serviciului militar ori au savarsit infractiuni de drept comun;

-stirile difuzate in Occident, in special de organizatia „Amnesty International” si postul de radio „Europa Libera”, care au luat act cu privire la o pretinsa lipsa de drepturi si libertati religioase in tara noastra, sunt de inspiratie straina si apartin acelor cercuri, organizatii sau state carora nu le convine politica externa promovata de Romania. (…)

Asupra tuturor acestor categorii de persoane din randul cetatenilor straini vom actiona in continuare ca, la inapoierea in tarile lor, sa faca cunoscute prin posibilitatile (presa, conferinte, predici, radio) si relatiile de care dispun, realitatile de care au luat act cu privire la drepturile si libertatile religioase in RS Romania.

Totodata, in mod selectiv, se va actiona asupra unora dintre ei (…) spre a fi determinati sa sustina interesele statului roman pe linia actiunii „Orizont”. (…)descarcă versiunea integrală a textului